Verksamhetsplan 2023

Målsättningen med Sundom IF fotbollsverksamhet är att erbjuda barn och vuxna en möjlighet till aktiv sysselsättning i form av fotboll. En viktig del för verksamheten är att den skall erbjuda en trygg, positiv och välkomnande atmosfär runt lagen och Sundom arena. Tyngdpunkten för verksamheten är juniorfotboll för barn från 5 år och upp till 12 års ålder. För verksamhetsåret 2023 kommer fokus att fortsättningsvis vara på 1) aktivt jobba för att förbättra verksamheten och 2) arbeta för aktivera fler barn i byn.

Sundom IF erbjuder barn från 5 år till 13 år ett lag att spela fotboll inom vår egen verksamhet. För barn i äldre åldersklasser ingår Sundom IF inom Wasa Fotbolls Akademis (WFA) verksamhet, vilket är ett samarbete med BK-48, Solf IK, I-JBK och FC-Kuffen. Samarbetet med de övriga föreningarna inom WFA finns även i de yngre åldersklasserna. På seniorsidan kommer herrarna att spela i division 3 samt att det under säsongen kommer att startas upp ett damlag i division 3. Finns det intresse för oldboys fotboll kommer föreningen att stödja denna typ av initiativ.

Under sommaren kommer det även att erbjudas den egna fotbollskolan samt fotbollsskolor tillsammans med externa parter. För den egna fotbollsskolan är planen att anställa ungdomar för genomförandet. Målet är att erbjuda minst två fotbollsskolor under sommarmånaderna.

Inom tränarutveckling och stödfunktioner är målsättningen att öka kunskapen för tränarna och även för andra viktiga funktioner som lagledare och kassörer. Genom WFA samarbetet möjliggörs bollförbundets tränarutbildningar och även åldersanpassade interna utbildningar.

Under 2022 startades ett arbetet med att se över hur vi kan aktivera fler barn att röra på sig och resultatet av detta var att “Veteranfotboll för barn” startades. Konceptet innebär att aktivera barn i åldern 8 - 15 att röra på sig på ett lekfullt och kravlöst sätt genom att lira fotboll en gång i veckan. Målgruppen är barn som inte spelare fotboll just nu. Verksamheten var kostnadsfri för barnen och träning skedde en gång i veckan under två månader. Under 2023 kommer “Veteranfotboll för barn” att fortsätta.

En viktig del av verksamheten är skötseln av Sundom arena. Till det här hör skötsel av läktare, omklädningsrum, sociala utrymmen, gräsplaner sommartid samt skötsel av ishockeyrinken och ombytesbarack vintertid. Den här delen av verksamheten är en viktig del för verksamheten då den erbjuder möjlighet till bra match- och träningsförutsättningar samt faciliteter för att stärka samhörigheten inom lagen och föreningen. För att finansiera den här delen av verksamheten är det viktig med extern finansiering i kombination med talkokraft. Förbättrings- och reparationsarbeten sker i huvudsak genom vår- och hösttalko. Den kontinuerliga driften, t.ex. skötsel av gräsplaner, städning och mindre underhåll. görs genom sommararbetare. Sommararbetare erbjuds till ungdomar från byn vilket finansieras av föreningen. En större förbättringar som är planerade är att åtgärda själva läktaren där den både behöver riktas upp och materialet behöver bytas ut.


Sundom Idrottsförening r.f.

0460065-2

c/o Tomas West 

Långängstået 49, 65410 Sundom